Mycket New York

Den amerikanske författaren Richard Price´s senaste roman Lush Life släpptes för några veckor sen i Storbritannien. Jag läste den nyligen och blev begeistrad. Price har skrivit en lysande kriminalroman som dock knappast attraherar dem som gillar snabb action och ytliga personskildringar à la James Pattersson eller schablonmässiga berättelser à la Michael Connelly.

I Lush Life är romanens människor just människor och inte bara skisser.  Handlingen utspelas på Manhattans Lower East Side, som är en av de få delarna av Manhattan som ännu inte har tagits över av vackra människor med tjocka plånböcker.

Till en början verkar allt så enkelt. På väg hem från en barrunda möter tre yngre män två unga rånare. En av de tre blir skjuten till döds. New York-polisen Matty Clark får hand om utredningen som stadens polisledning snabbt vill tona ner.

Här finns inga snabba biljakter, här avfyras inga fler skott och hjältarna lyser med sin frånvaro. Men inte människorna med sina tillkortakommanden. Eller sin styrka. Och här finns väldigt mycket New York, så som det fortfarande kan vara.

Richard Price är inte en av dessa deckarförfattare som sprutar ur sig böcker en ett par gånger om året. Åtta böcker har det blivit sedan mitten av 80-talet. Han har dock hunnit med en hel del annat också. Bl a har han skrivit flera filmmanus. Det mest kända är The Color of Money som också nominerades till en Oscar. Price är också en av manusförfattarna till den hyllade TV-serien The Wire.

Richard Price: Lush Life, Bloomsbury, 458 s, £ 10.99

Läs New York Times´ om Richard Price:

http://www.nytimes.com/2008/03/02/books/02mcgr.html


Annonser
Det här inlägget postades i Böcker. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s