Nya tåg

De har börjat bli rutin nu, rapporterna om investeringar i nya Öresundståg. Idag rapporterade det danska Trafikministeriet att man ska köpa in ytterligare tio nya tågsätt av samma typ som de som idag trafikerar Öresundstågssystemet.

Öresundstågen har blivit något av en framgångssaga i svensk och dansk kollektivtrafik. Sedan Öresundsbron öppnades år 2000 har antalet tågresenärer över sundet ökat med i genomsnitt nästan femton procent om året och kapaciteten är stundtals mer än maximalt utnyttjad. I år väntas drygt 11 miljoner resor göras med Öresundstågen.

Med de nya tågen kommer man att kunna förlänga de nuvarande tågsätten för att bättre klara trafiktopparna.

Utvecklingen av Öresundstågstrafiken visar hur de båda sidorna av sundet verkligen håller på att utvecklas till en enda region. Tänk vad som skulle ske om både Danmark och Sverige dessutom hade tillhört eurozonen!

Det ska också bli spännande att se om den nya operatören DSBFirst kommer att kunna utveckla trafiken och göra den pålitligare. Öresundstågens stora problem är nämligen att trafiken inte är – eller av allmänheten uppfattas – som särskilt pålitlig. Resandesiffrorna till trots.

Annonser
Det här inlägget postades i Järnvägar, Kollektivtrafik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s