Hypermobila hyperutsläppare

En mycket liten grupp människor står för en mycket stor del av utsläppen från flyget. Det är de hypermobila, alltså människor somreser extremt mycket och/eller extremt långt.

Svenska Dagbladet berättar idag om en ny bok om flyget och klimatförändringarna, Climate Change and Aviation, som kommer ut i februari nästa år. Författare är en rad internationella forskare, bl a Stefan Gössling vid Lunds universitet.

I boken redovisar man bl a en stor, fransk undersökning av 55 000 personers resvanor. Den visar att futtiga fem procent av resenärerna står för ungefär hälften av de totala utsläpp av klimatgaser som orsakas av fransmännens resor.

Några andra siffror som SvD presenterar: I Holland står 20 procent av befolkningen för 80 procent av transporternas klimatutsläpp.

Vad som inte nämns i artikeln är att holländska politiker har vågat ta itu med problemet. Landet är tillsammans med Storbritannien det enda i Europa som har infört en särskild skatt på flygresor.

Flygbranschen skriker i högan sky och talar om ett ragnarök för en hel bransch.

Men klart är att något måste göras åt flygresandet som med globala mått är en rikemanssyssla där de fattiga får betala priset. Se bara på några siffror: 150 miljoner europeer reser med lågprisflyg varje år, samtidigt som 2 – 3 procent av världens befolkning har tillgång till flyg. Förra året reste 374 000 svenskar till Thailand. Varje tur- och returresa orsakar cirka 3 ton koldioxid.

Flygbranschen talar tjusigt om sina visioner om radikalt minskade utsläpp från flyget de kommande årtiondena.

Det är visioner som är mer drömmar än verklighet, vilket de flesta forskare är eniga om. På den konferens om kollektivtrafik och klimat som jag häromdagen deltog i sågades således flygbranschens visioner vid fotknölarna av Jonas Åkerman från KTH.

Climate Change and Aviation går redan nu att beställa från Amazon i Storbritannien. Jag har gjort det.

Annonser
Det här inlägget postades i Flyg, Miljö, Politik, Resor, Teknik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s