Omar, Bonaire och kollektivtrafik

Åter på Bonaire med ett nästan stilla, glittrande hav. Så var det inte för ett par dagar sedan. Då föddes Omar här som en tropisk storm som senare växte till orkan. Bonaire, som definitionsmässigt ligger utanför orkanbältet, fick en rejäl kyss av den nyfödde.

Idag finns skadorna kvar. Inte så dramatiska kanske, för det var ju ”bara” en tropisk storm och Bonaire är bara en liten ö som inte gör något väsen av sig hemma i Sverige. Men här finns bland världens mest välbevarade korallrev,. De har fått rejält med stryk.

När jag idag gjorde ett första dyk på mitt dykcenters husrev möttes jag av något som närmast liknade ett månlandskap, eller ett kuperat landskap efter en häftig snöstorm. Alla koraller var täckta av ett tjockt lager sand, åtminstone ner till 18 – 20 meters djup. Det betyder att många av dem kommer att dö. Polyperna, alltså de koralldjur som bildar kolonier, koraller, riskerar bokstavligt talat att stressa ihjäl sig när de kämpar för att befria sig frän sanden.

På havsbotten och inkilat bland korallerna finns mängder med bråte som Omar genom vind och vågor har fört hit: plankor, lufttankar från ett angränsande dykcenter,  småsaker, t o m bitar av tak och från hus intill stranden. Nästan varje dykare som har återvänt till stranden har haft med sig något skräp som de befriat revet från.

Samtidigt är det fascinerande att se hur snabbt livet i havet anpassar sig. När jag själv skulle ta upp en bit takplåt från botten fick jag snabbt tänka om. Under plåten hade redan en sjöstjärna funnit en ny bostad…

På land är skadorna betydande, med tanke på att det inte handlade om en orkan. Strandvägen utanför mitt hus är avstängd för trafik sedan en stor bit av vägen har underminerats av vågorna och bara försvunnit. Kvar finns bara ett väldigt hål med avslitna el- och vattenledningar.

Nästan ingen brygga på ön finns kvar intakt, vilket är ett hårt slag mot de dykcentra som har en central roll i öns ekonomi. Många hus längs stranden har fått in saltvatten inomhus, och havssand och död korall täcker deras altaner.

Här och där ligger vraket av en båt uppspolad på stranden eller en gata. Brandkåren är ute och använder sina högtryckspumpar för att spola bort sand och korallbitar från körbanorna.

Allt det här har faktiskt med kollektivtrafik att göra. Och i ett vidare perspektiv med vårt sätt att leva som gör att händelser av det här slaget kommer att bli allt vanligare och allt allvarligare. Att välja kollektivtrafik i stället för bil är ett sätt att minska hotet mot vår egen livsmiljö. För att inte tala om vår självpåtagna rätt och skada och döda annat liv på planeten.

Annonser
Det här inlägget postades i Bonaire, Kollektivtrafik, Miljö, Orkaner, Politik, Resor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s