Litet hjulpar stoppar tusentals människor

Än en gång har verkligheten visat hur mångåriga politiska försummelser har gjort samhället extremt sårbart.

Sent på söndagseftermiddagen spårade ett X2000-tåg ur vid infarten till Stockholms centralstation. Urspåringen skedde vid Tegelbacken, dvs sämsta tänkbara plats.

Det var ingen stor olycka. Ett av tågets hjulpar gick av spåret. Inga människor skadades. De materiella skadorna var mycket måttliga. Men kaoset i tågtrafiken till och från Stockholm var fullständigt. Effekterna märktes till Malmö och Göteborg. Värst råkade pendeltågsresenärerna ut. Alla pendeltåg söderut till och från Stockholms central ställdes in resten av dagen.

Tur i oturen var att missödet inträffade en söndageftermiddag. Visserligen har SJ:s fjärrtåg då många resenärer, men jämfört med antalet människor som är beroende av pendeltågen är SJ-resenärerna få. Och vad hade hänt om missödet hade inträffat på måndageftermiddagen i stället. Varje vardag har pendeltågen i Storstockholm en kvarts miljon påstigande…

Kaoset beror på den urusla kapaciteten på järnvägsspåren till Stockholm. Visst, så småningom ska det bli bättre, när Citybanan står färdig. Risken är dock att man då ändå kommer att slå i kapacitetstaket. Storstockholm växer ju så att det knakar och behovet av ett fungerande trafiksystem ökar i takt med det.

Ansvaret för att infrastrukturen i Storstockholm är så undermålig vilar på generationer av politiker, som saknat visioner och hellre ägnat sig åt käbbel än konstruktivitet. Och åt en storstads- och Stockholmsfientlighet som har skadat hela landet för lång tid framöver.

Annonser
Det här inlägget postades i Järnvägar, Kollektivtrafik, Politik, Stockholm. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s