Bussbranschen, bussarbetsgivarna och papperskorgen

För ett antal år sen diskuterades en sammanslagning av två av organisationerna för svensk bussnäring, Bussbranschens Riksförbund (BR) och Bussarbetsgivarna, BuA. Den gången blev det inget av planerna.

Det var utmärkt. Men nu verkar frågan än en gång komma upp på dagordningen, såvitt jag förstår påhejad av de stora aktörerna i svensk bussbransch.

Att slå samman BR och BuA är dock en riktigt dålig idé. Det skulle effektivt slå undan BR:s möjligheter att tala för branschens intressen, inte minst i politiska sammanhang. Istället skulle den sammanslagna organisationen framför allt – och helt riktigt – ses som en del av arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv.,

Hur tungt skulle då till exempel BR:s argumentation i trafikpolitiken väga, i synnerhet om det blir ett regimskifte vid nästa val? Hur skulle relationerna med Svensk Kollektivtrafik utvecklas? Hur starkt skulle en arbetsgivarorganisation kunna påverka stadsbyggande och stadsplanering? Osv.

Och hur går det då med turistfrågorna? Tror t ex någon på fullt allvar att evenemangsarrangörer kommer att diskutera biljettvillkor med Svenskt Näringsliv?

Det är bara att hoppas att de planer som nu uppenbarligen  smids för ett samgående mellan BR och BuA snarast förpassas till den papperskorg där de gör sig bäst. För bussbranschens skull, men också för kollektivtrafikens.

Däremot är det kanske dags att fundera på att skapa en enda operatörsorganisation inom kollektivtrafiken – oavsett om den går på väg eller spår. Eller vatten, för den delen. Det som förenar operatörer av olika trafikmedel är trots allt mycket mer än det som skiljer dem åt. Och att bygga en organisationsstruktur som är baserad på fordonsslag är endast marginellt smartare än att kräva skråväsendet åter.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s