Marknadsekonomi? Åh, vad jobbigt!

Det krävs kraftiga prishöjningar för att flygbranschen ska bli sund. Det hävdar flygbolaget SAS vice koncernchef John Dueholm i en intervju i den danska tidningen Jyllandsposten.

Tongångarna känns igen från andra håll. Bland annat från bussbranschen.

SAS anser att den dåliga lönsamheten i branschen beror på att det finns alldeles för många flygbolag som slåss om kunderna. Resultatet av det är, enligt SAS, att flyget som bransch inte har tjänat några pengar alls under de senaste 60 åren.

– Enbart i Europa finns det över 60 flygbvolag, och det är alldeles för många för att man ska kunna få den lönsamhet som är nödvändig. Den kommande lågkonjunkturen kommer att utlösa flera konkurser och fusioner, men frågan är om det räcker till, säger John Dueholm till den danska dagstidningen.

Smart kille, den där Dueholm, som själv sitter i ledningen för ett av flygbranschens svarta hål.

Kanske skulle han ta konsekvenserna av sin insikt och se till att det egna bolaget försvann från marknaden så att aktörerna blev färre? Nähä. Tänkte väl det. Det är andra som ska göra´t.

För den som har följt den svenska bussbranschen under många år känns tongångarna bekanta. Ständiga klagovisor över dålig lönsamhet, överetablering och att ”andra” håller priserna nere. Och därför måste man själv agera på samma sätt. Eller?

Agerandet är inte ovanligt bland en del företagsledare. Istället för att utveckla den egna verksamheten, hitta nya intäktskällor och se till att man håller prisnivån uppe lägger man sina krafter på att försöka stoppa all konkurrens, både verklig och inbillad. Tro mig, jag har sett det på nära håll. I längden är det en förlorarlinje.

Men visst är det jobbigt med marknadsekonomi, där allt som går snett är andras fel…

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s