Västtrafik och SAS på samma linje

Västtrafik, som svarar för kollektivtrafiken i Västra Götaland, meddelade häromdagen att man höjer sina biljettpriser på grund av de stigande drivmedelspriserna.

Här kan man tala om dålig tajming.

Sedan några månader sjunker ju drivmedelspriserna, både bensinpriset och dieselpriset. Och råoljepriset har mer än halverats sedan sommarens toppnoteringar.

Naturligtvis kommer oljepriset att stiga igen, på lite längre sikt t o m rejält. Men att just nu hänvisa till höjda drivmedelspriser för att öka priset på kollektivresande, samtidigt som bilisterna upplever att bensinpriset sjunker är inte särskilt smart. Vare sig som sakargument eller för att öka kollektivtrafikbranschens trovärdighet.

De flesta bilister ser sällan till totalkostnaderna för att köra bil, utan till bensinkostnaderna. Sänkta bensinpriser och höjda kollektivtrafikpriser försvagar därmed automatiskt kollektivtrafikens konkurrenskraft.

Höjningen borde istället ha kommit redan tidigt i våras. Då hade den kunnat motiveras mycket bättre. Den skulle då inte heller haft några problem att få acceptans hos allmänheten. Men så här blir det när avståndet mellan marknad och beslut är alltför stort.

Nu beter sig Västtrafik ungefär som det krisande flygbolaget SAS. När oljepriserna rusade i höjden införde man bränsletillägg. Och sedan har man behållit det när oljepriserna har sjunkit. Många andra flygbolag, däremot, har sänkt sina bränsletillägg för att visa trovärdigheten i sin prissättning.

Intressant är att notera att Östgötatrafiken väljer att sänka biljettpriserna för flertalet av sina resenärer. Och att de båda trafikhuvudmännen aviserar prisförändringarna samma dag. Oljepriserna slår tydligen hårdare i väst än i öst.

Annonser
Det här inlägget postades i Biljettpriser, Göteborg, Kollektivtrafik, Politik, Resor, Västtrafik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s