Utvecklingshinder rundat

Nästa vecka bjuder Nynäshamns kommun och Cityterminalen i Stockholm pendlare mellan Nynäshamn och Stockholm på gratis expressbussar i rusningstid. Det är visserligen bara ett försök, men samtidigt en sågning av dagens system för hur kollektivtrafiken är organiserad.

Nynäshamnsborna är ett hårt prövat släkte när det gäller kollektivtrafiken. Pendeltågstrafiken till Stockholm har under många år ständigt plågats av problem, och tidvis varit helt avstängd. Men först nu, och enbart under en vecka, erbjuds de ett konkurrenskraftigt alternativ till pendeltåget, men framför allt till bilen.

Om mer normala marknadsmekanismer hade fått råda hade den här busstrafiken kommit igång för länge sen, utan att det hade behövt kosta skattebetalarna något. Men eftersom både Nynäshamn och Stockholm ligger i samma län har trafikhuvudmannen, i det här fallet SL, monopol på kollektivtrafiken. Och SL har själv inte velat satsa på den här typen av trafik, än mindre låta andra köra den på kommersiella grunder.

Nu går Nynäshamns kommun och Cityterminalen runt SL-monopolet genom att låta resenärerna på den nya expressbussen åka gratis. Samtidigt bjuder man på snabbare restider än pendeltåget.

I praktiken har trafikhuvudmannens monopol här fungerat som ett hinder för en utvecklad kollektivtrafik. Det är inte vettigt.

Just nu utreds trafikhuvudmännens roll i framtiden. Den utredningen måste öppna dörrarna för en utveckling av kollektivtrafiken, även om det innebär att maktförhållandena i branschen ändras.

Bara i Storstockholm finns det säkert en potential för åtskillig ny kollektivtrafik som kan leva på egna meriter, bara den inte hindras av dagens monopol. Säkert är det likadant på många andra håll i landet.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s