När bilförsäljningen rasar

bilarIgår presenterades siffror för bilförsäljningen i Sverige under oktober. Antalet nyregistrerade bilar minskade med 23 procent, jämfört med oktober i fjol. Volvo Personvagnar tappade 41 procent. I USA har Volvo tappat över 50 procent samma tid och är därmed sämst i branschen.

Raset förklaras till stor del av att Volvo inte har hängt med i samhällsutvecklingen. Samtidigt som miljöengagemanget i samhället ökar har Volvo fortsatt att tillverka stora, tunga och törstiga bilar. Till det kommer finanskrisen, skapad av finansmän som lekt casinodirektörer.

I Tyskland har tillverkare som BMW och Mercedes-Benz hamnat i en liknande situation. Försäljningen av tunga, lyxiga bilar går sämre och sämre. Det har gjort att den tyska regeringen nu aviserar ekonomiska insatser för att stimulera försäljningen av dessa bilar.

Vill man vara riktigt elak kan man säga att finanskrisens skapare och aktörer nu ska få skattebetalarnas stöd för att ha råd att hålla sig med lika tjusiga bilar som förr. Förhoppningsvis väljer den svenska regeringen en annan väg.

Krisen för bilindustrin och finanskrisen öppnar å andra sidan helt nya möjligheter för industrin och för sysselsättningen, bara man förstår – och har modet – att utnyttja dessa.

Lilla Sverige har således två av världens ledande busstillverkare. Vi har också hög kompetens inom tillverkningen av spårfordon. Och kollektivtrafiken är en utpräglad framtidsbransch.

Företag och regering borde utnyttja detta och satsa på en stark utbyggnad av kollektivtrafiken och infrastruktur för denna. Det skapar framtidsjobb inom fordonsindustrin och stöder en exportindustri som har en enorm, global tillväxtpotential. Det gynnar miljön. Det kan leda till en nödvändig förändring av stadsbyggande och stadsplanering. Och det skapar jobb inom bygg- och anläggningssektorn.

Det skulle dessutom vara ett viktigt bidrag till en långsiktig hållbar samhällsutveckling. På marknadsekonomisk grund.

Annonser
Det här inlägget postades i busstrafik, Kollektivtrafik, Miljö, Politik, Samhällsplanering. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s