Skyltdockornas revolt

kadewe12

Ett skotthål i ett fönster. En krypskytt har skjutit en man som ligger död framför någon som deltar i en politisk manifestation. Människor på gatan stannar, tittar, diskuterar. För det är ju bara skyltdockor i ett varuhusfönster det handlar om. Eller?

Varuhuset KaDeWe i Berlin är nog ett av de mest kända i världen. Det håller ställningarna väl bredvid New Yorks Bloomingdales, Harrods i London och Galerie Printemps i Paris.

KaDeWe satsar ofta på både överraskande och djärva grepp i sin skyltning. Den här veckan har man gjort om sina skyltfönster ut mot Tauentzienstrasse (Kurfürstendamms fortsättning) till ett konstgalleri eller en installation.

Där gör skyltdockorna uppror. Ute på gatan stannar människor upp, tittar, diskuterar, reagerar. Så som man aldrig gör vid vanliga skyltfönster.

kadewe2I ett fönster står en punkare, med nitbälten och ett bankande rött hjärta. I ett annat ligger ett ihjälskjutet offer vid en politisk manifestation. I ett tredje står en operasångerska med ansiktsdrag som vore de hämtade från en grov karikatyr av en film av Almodovar. I ett fjärde en man som greppar en ställning för att få stöd. Det urdruckna ölglaset i den andra handen ger förklaringen till hans belägenhet.

Installationen heter just Skyltdockornas revolt och är skapad av den franska gatuteatergruppen Royal de Luxe från Nantes. Den förändras från dag till dag och sakta bryter sig skyltdockorna ut genom fönstren. Först tar sig en hand genom glaset, därefter hela armen. Plötsligt sticker ett huvud ut genom glaset. På utställningens sista dag har skyltdockorna helt brutit sig ut från sina fönster för att därefter försvinna. Det sker den 11 november.

Royal de Luxe har funnits i 30 år, ibland med dockor av djur och människor som varit upp till 14 meter höga och kontrollerade av upp till 40 aktörer.

Här har NK åtskillgt att ta igen. Tänk er själva: skyltfönstren mot Hamngatan som ett konstgalleri, utan en enda vara inom synhåll.

Vad har nu detta med kollektivtrafik att göra, kanske ni undrar.

Svaret är enkelt: Inte ett smack. Men framför KaDeWes huvudingång stannar en rad busslinjer. Och tvärs över gatan ligger tunnelbanestationen Wittenbergplatz. Dessutom har Royla de Luxe´s  hemstad Nantes ett av Europas allra främsta BRT-system.

Allt hänger ihop.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s