När reagerar bussbranschen?

Efter den svåra bussbranden utanför Hannover i veckan kräver nu den tyska bussbranschens organisation Bundesverband Deutscher Omnibusunternehmer, BDO, en lag om rökvarnare på toaletterna i alla nya turistbussar.

Vid branden utanför Hannover omkom 20 personer. Branden orsakades troligen av en kvarglömd cigarrett på toaletten på en turistbuss. Helt klart är att branden började på toaletten och sedan spreds ut i själva bussen i och med att toalettdörren öppnades och eldslågor slog ut i kupén.

Bdo överväger också en frivillig installation av rökvarnare i toaletterna på äldre turistbussar.

Tyvärr är det ofta just så här. Först måste en allvarlig olycka eller katastrof inträffa. Sedan kommer reaktionerna.

Det kan verka naturligt att det går till på det här sättet, men är i själva verket inte så. Ett medvetet och systematiskt säkerhetsarbete kan förebygga den här typen av olyckor, liksom många andra. Ett sådant säkerhetsarbete har ju bland annat till uppgift att identifiera risker och redovisa hur de kan förebyggas.

I Sverige har inget hörts utåt från branschen. Men å andra sidan finns det anledning att fundera över i vilken utstärckning det finns ett medvetet och systematiskt säkerhetsarbete i svensk bussbransch. Och då i synnerhet ett förebyggande säkerhetsarbete.

När kommer branschens reaktion på tragedin i Tyskland?

Annonser
Det här inlägget postades i Branschorganisationer, Bussföretag, busstrafik, Resor, Trafiksäkerhet, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s