Konsten att upphandla busstrafik

Igår beslutade länsrätten att skolbussupphandlingen på Gotland måste göras om. Förloraren Gotlandsbuss är glad. Företagets vd Ronny Olofsson, säger så här till helagotland.se:

– Det känns bra. Det ska gå rätt till och nu får kommunen toppa den nya upphandlingen. Vi är förstås intresserade av att finnas med i en ny upphandling av skolskjutsverksamheten som går schysst till.

Det hela känns som en flashback från häromåret när busslinjuetrafiken på ön upphandlades. Även då blev upphandlingen underkänd av domstol och fick göras om.

Turerna väcker frågan om vilken kompetens Gotlands kommun verkligen har för att genomföra så komplicerade upphandlingar som det här handlar om. Dessutom är man inte ensam om kompetensluckorna. Inte minst skolskjutsupphandlingar runt om i landet måste ju gång på gång göras om.

Å andra sidan är det inte så konstigt att en kommun – eller för den delen t ex ett län – som upphandlar trafik vart fjärde, sjätte eller åtttonde år inte kan bygga upp en rimlig kompetens på området.

Det vettiga vore naturligtvis att skapa större, storregionala, eller kanske nationella upphandlingsorgan som sköter det som man på kommunal eller regional nivå nu kämpar med. Det skulle bli billigare för alla och leda till färre fel. En upphandling är ju en kostsam historia, framför allt för de företag som lägger ner mycket arbete och pengar på sina anbud.

Sen skulle det onekligen vara intressant med mer av marknadsekonomi i kollektivtrafiken. Då skulle också behovet av upphandlingar minska.

För övrigt vore det kul om Gotlandsbuss i slutändan tar hem trafiken. Inte för att jag önskar konkurrenten Bergkvarabuss något ont, men det skulle kännas bra att veta att små, lokalt förankrade bussföretag kan ha en framtid. Bergkvarabuss´ vd Göran Mellström lär knappast hata mig för den åsikten, gammal entreprenör som han själv är.

Alla direktörer önskar ju inte livet ur konkurrenter…

Annonser
Det här inlägget postades i Bussföretag, busstrafik, Gotland, Kollektivtrafik, Skolskjutsar, Upphandlingar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s