Larmet gick och Danmark ändrar kurs

På onsdagen gick larmet i Poznan. Där hålls just nu FN:s stora klimatmöte och de som lät larmklockorna ljuda var 43 ö-stater runt om i världen.

De 43 staterna krävde vid mötet hårdare utsläppsmål för att bekämpa den globala uppvärmningen. För de 43 staterna, som helt eller till stor del, utgörs av öar är det en fråga om liv eller död. En fortsatt uppvärmning av vår värld gör att länderna helt eller delvis bokstavligen riskerar att försvinna under havet.

Bland länderna återfinns Maldiverna, men också Barbados och Filippinerna.

Länderna vill att temperaturhöjningarna ska begränsas tyill 1,5 grader, alltså ett betydligt tuffare krav än EU:s mål på två grader.

Det håller inte, menar de 43 länderna. Två graders temperaturhöjning innebär katastrof.

Själv är jag just nu än en gång på återbesök på Bonaire i Nederländska Antillerna. Ön omges av ett av världens vackraste och mest välbevarade korallrev. Men i oktober var vattentemperaturen rekordhög, vilket ledde till att orkanen Omar bildades just här.

Men korallerna tål inte nämnvärda höjningar av vattentemperaturen. De bleks, och det är inte i första hand ett estetiskt problem, utan en fråga om liv och död. Och när korallerna dör rubbas ekosystemet i havet. Naturen slår tillbaka mot människan i form av bl a sämre fiskfångster, sämre förutsättningar för turism och mycket annat. Allt hänger ihop.

I det läget är det glädjande att se att det i Danmark nu sker en politisk kantring till förmån för biltullar, eller körselavgifter som de kallas där. Anders Fogh Rasmussens borgerliga regering har hittills varit en stenhård motståndare mot biltullar och man har hindrat Köpenhamn att införa sådana, trots att en politisk majoritet i den danska huvudstaden vill det. Kursändringen är rejäl.

Nu aviserar Rasmussen en kursändring. Inom kort kommer den danska regeringen att göra ett trafikpolitiskt utspel där biltullar ingår.

– Avgifterna kan bidra både till minskad trängsel och minskade koldioxidutsläpp från transportsektorn, säger Rasmussen.

Hans julklapp kommer inte att tas emot väl av billobbyn som kommer att peka på bilindustrins kris, arbetsmarknaden och mycket, mycket annat.

Men frågan är om vad som är mest katastrofalt att offra: Bilindustrins framtid eller planetens?

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s