Nya vägar och varningar

stevenchu

Steven Chu blir ny energiminister i USA. Foto: Lawrence Berkeley Nat’l. Lab/Roy Kaltschmidt.

Igår utsåg USA:s blivande president Barack Obama sin energiminister. Valet är en stark signal om en ny kurs i amerikansk energipiolitik.

Mannen som får jobbet, Steven Chu, är inte bara en person i landets vetenskapliga och intellektuella elit, Nobelpristagare i fysik 1997 och en djupt respekterad forskare. Han går också längre än  FN:s klimatpanel i miljöfrågorna och anser att panelen snarast har underskattat effekterna för klimatet från utsläppen av växthusgaser.

– Kraftigare stormar, krympande glaciärer och snötäcke på vintrarna, mer och längre torka samt höjda havsnivåer kommer att öka bristen på mat och vatten på jorden. De hotande tecknen på en klimatförändring är en varning om dystra ekonomiska och sociala konsekvenser för oss alla, men särskilt för världens fattiga, har Chu sagt.

Utnämningen av Chu är ett tydligt tecken på en radikal kursändring i USA:s politik. Den kompletteras med flera andra tunga namn inom miljö- och energiområdet.

Barack Obama har också visat att han, mycket mer än flertalet svenska politiker, inser att den radikala omställning som behövs i energi- och miljöpolitiken inte bara är av ondo. Han räknar med att den kommer att skapa miljoner nya jobb, som ersätter jobb som hör den gamla ordningen till.

– Det finns oändliga möjligheter till nya jobb inom miljösektorn, förklarade Obama i samband med att han presenterade sitt energi- och miljöteam.

Det hade varit bra om vår egen regering hade tänkt mer i liknande banor. Men det är ju inte direkt en nobelpristagare som leder miljödepartementet…

Utnämningen av Chu kom bara en dag innan nya, alarmerande rön presenteras av amerikanska klimatforskare. Dessa visar att temperaturen i Arktis stiger snabbare än någon annan stans på jorden. Isarna smälter snabbare än väntat och därmed ökar också hastigheten i den onda spiralen som leder till ännu snabbare uppvärmning, snabbare avsmältning, snabbare uppvärmning…

Den krassa verkligheten är att avsmältningen nu har nått ett läge som forskarna tills nyligen räknade med skulle nås om 10 – 15 år.

Nu är det bråttom. Mer kollektivtrafik är en, om än liten, del av lösningen.

För övrigt inleder de oljeproducerande länderna i OPEC i morgon ett möte i Oran, Algeriet. Där väntas de besluta om dramatiska nerskärningar i oljeproduktionen, i syfte att få upp oljepriserna ordentligt.

Annonser
Det här inlägget postades i FN, Forskning, Klimatförändringar, Kollektivtrafik, Miljö, Orkaner, Politik, USA. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s