Ryssar invaderar stängt Stockholm

ryssbussar

Turistinvasion från öst: Vid 13-tiden på nyårsdagen fanns minst 30 ryska turistbussar vid Stockholms slott. Likaså ett halvdussin från de baltiska länderna. Men hur tar huvudstaden hand om sina gäster?

Stockholms city var som förbytt på nyårsdagen. När jag vid lunchtid promenerade genom city och Gamla Stan och vidare ner på Söder såg jag inte många stockholmare. De var väl bortresta eller kurerade en baksmälla. Däremot mötte jag människor som talade tyska med varann. Eller franska. Eller italienska. Eller estniska. Men mest av allt ryska.

Stan var fullkomligt invaderad av besökare från våra östra grannländer.

botkyrkabussFörklaringen fick jag då jag passerade slottet. Där kunde jag räkna till minst 30 ryska turistbussar och ett halvdussin från våra baltiska grannländer. Samt två svenska, varav åtminstone en från Botkyrka Buss (bilden till vänster) körde åt en rysk researrangör.

Man kan naturligtvis fundera över om alla öststatsbussarna verkligen klarar miljözonsreglerna, även om standarden på turistbussarna från öst har höjts dramatiskt under de senaste tio åren. Men det är ingen stor grej om någon av bussarna faktiskt inte skulle klara reglerna.

Stackars ryssar, tänkte jag istället när jag såg alla bussar och alla besökare. Vad är det för huvudstad de har hamnat i? Stängda varuhus. Stängda affärer. Stängda restauranger. Stängda attraktioner.

Jag kollade några av de vanligaste attraktionerna i innerstan: Moderna Museet, Vasamuseet, Livrustkammaren, Nationalmuseum, Nobelmuseet och Drottningholms slott. Samtliga var stängda på nyårsdagen. De människor som kommit på besök till Stockholm från våra grannländer i öst kan knappast ha känt sig som välkomna gäster.

toalettI ett avseende lär de dock ha känt igen sig från den tid då de levde i kommunistiska diktaturer. Tvånget att köa för livets nödtorft.

I och med att alla attraktioner i Stockholm var stängda fanns det inte heller någonstans att ta vägen när det började trycka på. Utanför den lilla toaletten på Slottskajen (bilden till höger) var kötiden bortåt 20 minuter. Hur det kändes att stå sist i den kön kan ni ju föreställa er…

Av detta kan man dra slutsatsen att Stockholm som turistmål är attraktivt även mitt i vintern,  samtidigt som hotell och transportörer då har massor av ledig kapacitet.

Potentialen är enorm, men då måste besökarna mötas av något annat än stängda dörrar. Besöksnäringen i huvudstaden får faktiskt bekväma sig att jobba, även om det är skönare att ligga hemma med en isblåsa på pannan. Och Stockholm Visitor´s Board får lov att kliva ur helgdvalan. I synnerhet nu när både finanskris och lågkonjunktur har slagit till har huvudstaden och dess besöksnäring knappast råd att ta emot utländska besökare med armbågen. Inte ens om de kommer med buss.

Med en annan inställning från staden och dess företagare skulle det gå att göra Stockholm till ett attraktivt besöksmål för utländska gäster under jul och nyår. Börja med att göra staden till en riktig julstad. Och följ upp med ett hejdundrande nyårsfirande.

Kolla gärna hur Berlin har lyckats göra sin nyårsfest till en dundersuccé med över en miljon deltagare som fyller Strasse des 17. juni mellan Brandenburger Tor och Siegessäule (jättemonumentet mitt i Tiergarten) med ett jätteevenemang som är alldeles gratis.

I Stockholm samlades 50 000 vid Slussen för att titta på varann och på Skansens fyrverkeri. Sen bjöds det inte på mer.

Annonser
Det här inlägget postades i Berlin, Besöksnäring, bussturism, Museer, Resor, Stockholm Visitors Board, Turism och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s