Politisk strid och mirakel

Ingenting kommer längre att bli som förut i svensk kollektivtrafik. I alla fall inte om de förslag genomförs som kommer att presenteras av det som så upphetsande har döpts till utredningen om en ny kollektivtrafiklag.

utredningsman1I fredags hade jag nöjet att ha ett långt möte med utredaren Ulf Lundin (bilden), som också är chef för Rikstrafiken. Och även om inget är spikat ännu är signalerna från utredningen tydliga. Man kommer att komma med förslag som är omvälvande för svensk kollektivtrafik, så som den bedrivs idag. Mycket av arbetsförutsättningarna för svenska bussföretag och tågoperatörer kommer att ändras.

Räkna med politisk strid, inte bara mellan utan också inom de politiska partierna. Men räkna också med att andra, som ser sin ställning eller makt hotad kommer att slåss för att få behålla den.

Jag ska inte avslöja för mycket här. Men jag kan utlova en ingående intervju med Ulf Lundin i februarinumret av tidningen Bussbranschen – den svenska bussbranschens fria tidning.

På utredningens hemsida finns en kort lägesrapport. Sen får vi väl se exakt hur förslagen blir. Och hur det är ställt med det politiska modet.

Så till något helt annat, som det brukar heta.

Ingen kan väl ha undgått miraklet på Hudson River häromdagen, när ett flygplan från US Airways nödlandade på floden som skiljer New York City från New Jersey. Piloten Chesley B. Sullenberger och hans besättning har blivit upphöjda till hjältar för sitt sätt att klara nödlandning och evakuering. Samtliga 155 ombord överlevde.

Nu har den amerikanska kustbevakningen, U S Coast Guard, släppt en video från en övervakningskamera där man kan se hela nödlandningen, fram till dess att tilskyndande färjor börjar ta ombord passagerare från planet. Någon minut in på videon ser man planet komma in från vänster och senare zoomar kameran in det nödställda planet med passagerarna som klättrar ut på vingarna.

Annonser
Det här inlägget postades i Bussföretag, Flyg, Järnvägar, Kollektivtrafik, Lagstiftning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s