Ska Norge rädda de mänskliga rättigheterna i Sverige?

”Varje makthavare vill ha kontroll. Information ger kontroll. Detta är bl a den inneboende logiken i all underrättelseverksamhet.” Så inleder den norske advokaten Jon Wessel-Aas en debattartikel i onsdagens utgåva av den norska dagstidningen Dagbladet.

Han är ingen liten brännvinsadvokat, vem som helst, utan ordförande i den internationella juristkommissionens norska avdelning.

I artikeln går han till hårt angrepp mot FRA-lagen i Sverige under rubriken ”Sverige bryter mot de mänskliga rättigheterna”.

Jon Wessel-Aas pekar i sin artikel på att FRA-lagen ingalunda är någon intern svensk angelägenhet. I stället innebär lagen, skriver han, att ”den svenska staten i mycket brett definierade underrättelsesyften kan övervaka all elektronisk kommunikation som passerar Sveriges gränser”.

Det innebär att en stor del av Norges kommunikation med omvärlden berörs.

I sina försök att blidka opinionen och försöka tysta kritiken här hemma har den svenska regeringen uttalat att det är just utländsk kommunikaton som är målet för övervakningen, medan de inskränkningar som finns i lagen bara gäller för svenska medborgare.

Dessutom lyfter Jon Wessel-Aas fram att utrikesminister Carl Bildt har sagt att ett viktigt syfte med FRA-lagen är att man genom övervakningen ska kunna utväxla informationer med andra länders underrättelseorgan. Konsekvensen blir dämed att norska medborgare drabbas av ett elektroniskt spioneri från svenskt håll. Man kan i praktiken t o m ta på sig uppdrag från norska myndigheter på sådant som inte är tillåtet i Norge.

Ett osannolikt scenario? Knappast. Den som tror att underrättelseorgan i olika länder är snövita och alltid håller på människors integritet är nog otillåtet naiv.

Jon Wessel-Aas betonar att Sverige genom FRA-lagen bryter mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna. Sannolikt kommer frågan att dras inför Europadomstolen.

Då är vi skyldiga Norge ett stort tack.

Annonser
Det här inlägget postades i Lagstiftning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s