Svettigt i resebranschen

Häromdagen gjorde Ekobrottsmyndigheten en razzia hos en researrangör i Malmö. Med sig från företaget tog man bokföring, datorer och vd, som misstänks för skattefusk i mångmiljonklassen.

Elementär pressetik är att man inte namnger personer som misstänks för brott hur som helst. Därför gör jag det inte heller här. Dessutom bör man nog vara försiktig med att vara för säker i korken när det gäller skuldfrågan och avvakta ett domstolsutslag. Det är ju inte någon naturlag att polis och åklagare alltid har rätt.

Vad saken enligt Sydsvenska Dagbladet handlar om är att vd:n har tagit ut provisioner från t ex restauranger där hans grupper har ätit, vilket i och för sig inte är olagligt. Men provisionerna har inte redovisats för Skatteverket, vilket däremot är olagligt.

Det må vara hur det vill med Malmödirektören. Men ekobrottsmyndighetens tillslag borde sända kalla kårar längs ryggraden lite varstans i resebranschen. På många håll har det ju i årtionden förekommit att t ex reseledare har fått sig en hacka för att ta sina grupper till vissa butiker eller restauranger. I andra fall handlar det om researrangörer som gjort likadant.

Nu har tydligen Skatteverket och ekobrottsmyndigheten börjat intressera sig för frågan. Det lär knappast stanna vid Malmöföretaget.

Därför avvaktar vi med spänning en reaktion från Malmöföretagets branschorganisation, som knappast kan vara aningslös i den här frågan…

Annonser
Det här inlägget postades i Branschorganisationer, Resebranschen, Resor, Skatter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s