Ut med tågen från centrum!

jonkloping

I Jönköping drivs det från några håll just nu en märklig kampanj. Järnvägsstationen ska bort från centrum. Motiveringen tycks vara att man inte vill att järnvägen ska skilja Jönköpings centrum från Vätterns södra strand.

En flyttning torde gå på 4 – 5 miljarder kronor. För att en sån flytt ska finansieras krävs det att mycket av området där stationen och spåren istället ligger bebyggs med ordentligt stora fastigheter. Annars hamnar notan på skattebetalarnas bord.

Dessutom slås stadens kollektivtrafiksystem sönder. Nu finns det en smidig koppling mellan tåg, stadsbussar, landsbygdsbussar och expressbussar i resecentrumet där stationen utgör en del.

Kommunen har nu gjort en enkätundersökning bland tågpendlarna. Hela 93 procent anser sig ha nytta av att ha kollektivtrafik och station på samma ställe och drygt två av tre vill komma just till stadskärnan eftersom det är där de jobbar, det visar enkäten som nästan 1 000 pendlare svarat på, rapporterar Sveriges Radio Jönköping.

Men moderaternas gruppledare i Jönköping, Peter Jutterström, ruckar inte på sin uppfattning och tycks inte rädas varken kostnader eller konsekvenser för kollektivtrafiken.  Och han har fullmäktigegruppen bakom sig, när han ståndaktigt fortsätter att driva frågan.

– Får vi ett annat stationsläge kommer staden utvecklas med det, säger Jutterström till SR Jönköping.

Ut med tågen från centrum, alltså. Trots att centrum är det viktigaste resmålet för pendlarna.

På köpet får man dessutom vintertid en isande nordan som kommer att blåsa fritt från Vättern och in i centrum, i stället för att styras undan av stationen. Undras just om Jutterström har intressen i en dunjackstillverkare?

Ibland tar man sig för pannan om trafikpolitiken.

Annonser
Det här inlägget postades i Järnvägar, Kollektivtrafik, Samhällsplanering, trafikpolitik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s