Bussarna rullar vidare…

Ungefär en procent av alla bussar råkar varje år ut för brandincidenter. En buss av hundra.

Hade det handlat om t ex diskotek, flygplan eller tåg hade verksamheten stoppats omedelbart. Risken för att människor ska skadas eller dö hade bedömts som alldeles för stor.

Men bussarna rullar vidare.

Ett nyligen avslutat forskningsprojekt vid SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut visar att de material som används i bussarnas inredning inte håller måttet.
SP konstaterar att de flesta bussbränder startar i motorrummet och därifrån sprider sig snabbt in i passagerarutrymmet. Förloppet sker mycket snabbt.  Moderna inredningsmaterial gör sedan att branden i passagerarutrymmet kan spridas mycket fort.

SP har gjort brandförsök i full skala med en hel buss. Det visade att rök snabbt fyllde passagerarutrymmet. Sedan följde en övertändning av hela bussen.

De tester som hittills använts för att kontrollera materialet i inredningen  är enligt SP omvittnat otillräckliga. Men branschen har tackat och tagit emot.

Björn Sundström, forskare på SP, kommenterar projektet så här:

– En brinnande buss i en tunnel är ett skräckscenario. En sådan brand skulle lätt kunna utvecklas till en katastrof eftersom den snabba brandutvecklingen gör det svårt att hinna utrymma tunneln innan temperatur, rök och giftiga gaser når dödliga nivåer.

Här har såväl myndigheter, som busstillverkare, branschorganisationer och företag ett stort ansvar för att snabbt åstadkomma en förbättring. För varje dag rycker en katastrof närmare. Och passagerarnas säkerhet är faktiskt viktigare än nivån på fordonsskatten för bussar.

Annonser
Det här inlägget postades i Branschorganisationer, Bränder, Bussbranschen, Bussföretag, busstrafik, Trafiksäkerhet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s