Värre än befarat

I dagarna pågår ett stort forskarmöte i Köpenhamn inför FN:s stora miljökonferens som äger rum i den danska huvudstaden i december.

Som en förberedelse till det mötet möts just nu drygt 2000 klimatforskare i Köpenhamn. Syftet är att försöka sammanställa de senaste forskningsrönen om klimatförändringarna. Brittiska BBC har en omfattande rapportering från mötet, även på nätet.

Forskarna slår nu larm att läget kan vara mycket allvarligare än vi hittills har trott, och menar att de data som FN:s klimatpanel har tagit fram redan kan vara passé. Nya forskningsrön tyder på att havsnivåerna kan stiga både snabbare och betydligt högre än man tidigare har räknat med.

FN:s klimatpanel bedömer att havsnivån under de närmaste hundra åren kan komma att stiga med upp till 59 cm. Nu varnar forskarna för att nivåerna kan stiga med upp till en meter, ja t o m 1,5 meter, under de närmaste hundra åren.

Det kommer att innebära dramatiska konsekvenser för mänskligheten. Lågt liggande öar – ja hela nationer – kommer att utraderas. Kustområden att försvinna under havet. Och enorma kostnader för att skydda tätbebyggda områden. Även i Sverige.

Visst. Det finns de som förnekar utvecklingen, i synnerhet människor som har kommit upp i en ålder som gör att de själva slipper drabbas av konsekvenserna av klimatförändringarna.

Å andra sidan fanns det både s k vetenskapsmän andliga makthavare som intensivt förnekade Nikolaus Kopernikus forskning som visade att jorden inte var universums medelpunkt. Inte ens vårt eget solsystems medelpunkt.

Det var i mitten av 1500-talet.

Idag hade samma vetenskapare och religiösa fanatiker förnekat klimatförändringarna.

Annonser
Det här inlägget postades i FN, Forskning, Klimatförändringar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s