Konsten att göra usla affärer

Hur vore det att starta och driva ett eget flygbolag?

Ett säkrare sätt att förlora pengar finns knappast. Men om man nu vill bli flygbolagsägare utan att se miljarderna rinna genom fingrarna och fortsätta ner i ett stort, svart hål – hur gör man då.

Ett IT- och utbildningsföretag i Australien har svaret. Man har skapat ett rätt så avancerat dataprogram för simulering av drift av flygbolag, Airlinesimulation.

Med hjälp av programmet kan man simulera hur man bygger upp sitt eget flygbolag. Man väljer själv tidpunkt för när bolaget ska starta, hur flygplansflottan ska se ut och förändras, hur planen ska vara utrustade osv. Självfallet ska man också lotsa bolaget genom den knivskarpa konkurrensen, få ekonomin att fungera osv.

Ett uppdrag värdig en galen kamikazepilot, med andra ord. Den globala flygbranschen har ju i stort sett inte gjort annat än förlorat pengar, årtionde efter årtionde. Enorma pengar.

Huruvida möjligheten finns att, likt SAS, gå med mössan i hand till regeringar och casha in miljarder för att hålla planen i luften vet jag inte. Däremot att programmet finns i tre versioner: en amatörversion för det facila priset av ca 450 kronor, en utbildningsversion för universitet och högskolor samt en version för företag.

Så som flygbranschen ser ut undrar man om direktörerna ens har investerat i amatörversionen. Men kanske kan konceptet föras över till exempelvis den svenska kollektvitrafikbranschen?

Annonser
Det här inlägget postades i Ekonomi, Företagande, Flyg. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s