Himlen på jorden – vinnare och förlorare i konkurrensen

nyhavn

Himlen på jorden? Köenhamns Nyhavn. Foto; Visit Copenhagen.

Nä, det finns inget liv efter detta. När vår vandring på jorden är slut, då är den definitivt slut. Basta. Finito. The End.

Om det är i alla fall varannan dansk övertygad, skriver den danska tidningen Jyllands-Posten. Tidningen redovisar en undersökning som visar att åtta av tio danskar fortfarande är medlemmar i Danske Folkekirken, dvs motsvarigheten till den svenska statskyrkan.

Men bara 17 procent köper Bibelns himmelskoncept. Samtidigt som hälften tror att jordelivet är det enda som bjuds. Tala om att ha problem med sin kärnverksamhet!

Något liv efter detta finns det enligt danskarna knappast någon anledning att planera för. Bara en av tio tror att de kommer att återförenas med sina nära och kära efter döden och sex av hundra tror att de kommer att återfödas på jorden.

Kyrkan tycks ha det tufft i konkurrensen. Det räcker inte längre med pärleportar och paradis som säljargument. Marknadsläget har förändrats radikalt. Konkurrensen vinner terräng. Det inser också Erik Norman Svendsen, biskop i Köpenhamns stift. Han kommenterar JP:s undersökning så här:

– Den västerländska kulturen är till skillnad från många andra kulturer mycket mer upptagen med livet före döden än efter den. På bara några årtionden har vi förbättrat livsvillkoren så mycket att vi nästan skapat en himmel på jorden.

Nu är frågan: Vilka säljargument ska man ta till när konkurrenten jordelivet har tagit över det bästa man hade?

Dessutom kan man ju fundera över vilken kulturell och mental skillnad som förklarar att  man i Danmark har en Folkekirke och i Sverige en statskyrka.

Glad Påsk!

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s