Eländes elände för Veolia Transport

merresorTågtrafiken i Värmland – ännu en motgång för Veolia Transport.

Motgångarna fortsätter för Veolia i Sverige. I veckan blev det klart att man förlorar länstågen i Värmland till Tågkompaniet i ett kontrakt som är värt ca 60 miljoner om året. Trafiken har sedan 2004 körts av Merresor som är en del av People travel group som i sin tur köptes av Veolia häromåret.

Därmed ökar den utländska statliga närvaron i svensk kollektivtrafik ytterligare. Tågkompaniet är ju ett helägt dotterbolag till de norska statsbanorna, NSB.

Avtalstiden i Värmland är nio år plus två möjliga förlängningsår. Trafikstarten sker i december.

Intressant är också att upphandlingen gjordes som en tjänstekoncession i stället för en traditionell tågtrafikupphandling. Det innebär att operatören får en helt annan och mer aktiv roll än i traditionella upphandlingar för kollektivtrafik: operatören får inkomsterna från trafiken, men ska också stå för kostnaderna. Ett ökat risktagande för operatören, alltså. Men också ökade möjligheter att tjäna pengar.

Mer om upphandlingen finns att läsa på Värmlandstrafiks hemsida.

Veolia klarade här inte konkurrensen. Det ska bli intressant att se om man nu kommer att ta till samma takter som när man förlorade T-banan i Stockholm till Hongkongföretaget MTR. Klart är att bekymren hopar sig för det förlusttyngda företaget. Nu hotas också en av guldkalvarna, flygbusstrafiken mellan Skavsta och Stockholm av konkurrenten FlybyCoach, som startar sin trafik tidigt på onsdag morgon.

Den svenska och nordeuropeiska företagsledningen är troligen hårt pressad att förbättra de senaste årens illröda siffror. 2008 års resultat för Veolia Transport är ännu inte offentliga. Men 2007 gjorde Veolia Transport Sverige en förlust på 122 miljoner kronor. Året innan var det -22 miljoner. Och året innan -81 miljoner…

Inte nog med det. Moderbolaget Veolia Transport Northern Europe dundrade iväg med en förlust på 321 miljoner år 2007 och – 489 miljoner 2006.

De båda bolagens vd lär i veckan ha varit nerkallad från Stockholm till möte med höjdarna i Paris. Det var nog inte så kul. Det är ju onekligen lite eländes elände för Veolia Transport nu…

Annonser
Det här inlägget postades i Kollektivtrafik, Upphandlingar, Värmland, Veolia. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s