Bilen viktigare än sex ?

carsick1Ibland har jag förundrats över de starka känslor som bilen väcker. I synnerhet om samhället vill ingripa för att på något sätt begränsa användningen av privatbilen. Men aldrig tidigare har jag så klart förstått riktigt hur stor roll bilen spelar i många människors liv.

Bilen har tagit över som det kanske viktigaste inslaget i livet. Långt viktigare än det mesta man ägnar sig åt. Inte minst älskog. Sex.

Nä. Jag moraliserar inte. Och jag inser hur betydelsefull bilen faktiskt är, och kommer att vara,  för många människor. Jag är bara förundrad och fascinerad. Det som har fått mig att häpna är Lynn Slomans ett par år gamla bok Car Sick – Solutions for our Car-addicted future.

Sloman inleder sin bok med att citera vad en amerikansk forskare skrev 1974:

”Den typiske amerikanske mannen ägnar mer än 1 600 timmar om året åt sin bil. Han sitter i den medan den rullar, och medan den står stilla. Han parkerar den och letar efter den. Han tjänar pengar som han lägger ner på den och för att klara avbetalningarna varje månad. Han arbetar för att betala bensin, biltullar, försäkringar, skatter och böter. Han tillbringar fyra av sina vakna sexton timmar på vägen eller för att förbereda sina färder.”

Och ändå är inte all den tid inräknad som går åt på verkstäder, i sjukhus, för att titta på TV-reklam om bilar, läsa om bilar osv…

”Den typiske amerikanen (och svensken är väl inte så annorlunda, min anmärkning) satsar 1600 timmar för att transportera sig 7500 miles (=1200 mil). Det är mindre än 8 km/tim. I U-länder, utan utbyggda transportsystem, klarar människor samma transporthastighet genom att gå till fots. Och då använder man bara tre-åtta procent av samhällets tidsbudget till trafiken, i stället för 28”.

Fascinerande, eller hur?

Lynn Sloman har uppdaterat siffrorna till Storbritannien idag. Och trots att de relativa kostnaderna för att tillverka och äga en bil har sjunkit lägger den typiske, brittiske bilägaren 1300 timmar om året på sin bil: att tjäna pengar till den och dess driftskostnader, att sitta i den vare sig den rullar eller sitter i kö, tvätta den, tanka den, leta efter p-plats osv i all oändlighet.

Hur många timmar ägnar samme bilägare åt sina barn? Eller åt älskog? Och kan man av det dra slutsatsen att bilen för vederbörande är viktigare än sex?

Annonser
Det här inlägget postades i Böcker, Bilism. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s