Sekatören åker fram i Karlstad

BergerlandEn av mina favoriter i svensk kollektivtrafik är mannen på bilden till höger. Sören Bergerland heter han och är vd för Karlstadsbuss som är huvudman för kollektivtrafiken i Värmlandsmetropolen.

Tillsammans med Swebus har Bergerland utvecklat kollektivtrafiken i Karlstad rejält så att bussresandet har skjutit i höjden och Karlstadborna är näst nöjdast i landet med sin kollektivtrafik.

Bergerland och Karlstadsbuss har jobbat med en hel del okonventionella grepp, inte minst i marknadsföringen. Men trots den starka utvecklingen måste nu även Karlstadsbuss skära ner. Som en följd av lågkonjunkturen har kommunens ekonomi stramats åt, och därmed också stödet till kollektivtrafiken.

De flesta trafikhuvudmän eller trafikföretag hade i det läget skurit lite här och lite där för att minska sina kostnader. Och därmed fört in trafiken i en neråtgående spiral. Sören Bergerland och Karlstadsbuss väljer en annan väg.

– Jag använder inte osthyvel. Jag tar fram sekatören, berättade Bergeland för mig när jag stötte ihop med honom förra veckan.

Istället för att sänka standarden över hela nätet väljer han att från i höst stänga en hel linje som går mellan centrum och ett externt köpcentrum. Inga pendlare får därmed försämrad trafik.

Men det tuffaste greppet är att linjen ska finnas kvar i tidtabeller och på kartor. Samtidigt ska resenärerna informeras om att trafiken är inställd tills vidare. ”Men när tiderna blir bättre kommer vi igen”, ska där också stå.

Smart. Inte nog med att det viktigaste resandet få oförändrad standard. Dessutom sätter Bergeland press på sina politiker att så fort ekonomin medger skaka fram pengar till en nystart för den stängda linjen.

Fler borde välja sekatör i stället för osthyvel.

Annonser
Det här inlägget postades i busstrafik, Karlstad, Kollektivtrafik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s