Bomb i bussresebranschen! Ölvemarks köper Scandorama – Bergkvarabuss in som storägare

Scandorama-1

Två huvudägare i Ölvemarks Holiday som köper Scandorama: Bergkvarabuss´ Göran Mellström och Mats Ölvemark, Ölvemarks Holiday.

Idag, fredag eftermiddag, briserade en verklig bomb i bussresebranschen. Ölvemarks Holiday köper Scandorama!

Jo, ni läste rätt. Ölvemarks Holiday köper Scandorama. Till 100 procent.

Och inte nog med det. Bergkvarabuss går in som 45-procentig delägare i Ölvemarks Holiday.

För inte så länge sen höll Scandorama gradvis på at ta över Ölvemarks. Den affären upphävdes i maj med anledning av de juridiska och skattemässiga turerna kring Scandorama och dess förre huvudägare och vd. Och nu är det alltså helt om!

Det är en glädjande affär som nu har rotts i hamn. Den tryggar framtiden för Sveriges båda största bussresearrangörer, och den tryggar en viktig del av verksamheten för Bergkvarabuss, som har kört resor i betydande omfattning för de båda stora arrangörerna.

Affären gör också att bussresebranschen kan slippa att solkas ner av de olustiga turerna kring Scandorama – oavsett vad som är sant eller inte i den affären.

Scandorama-2De tre företagen har dessutom sedan tidigare ett nära samarbete kring Öresundsterminalen i Malmö. Nu tryggas också verksamheten på denna högklassiga, privata bussterminal.

Grattis alla ni som jobbar på Ölvemarks, Scandorama och Bergkvarabuss!

För den som vill veta mer är här hela pressmeddelandet från Bergkvarabuss:

De tre reseföretagen Scandorama AB, Ölvemarks Holiday AB och Bergkvarabuss AB tillkännager att Ölvemarks Holiday AB idag har förvärvat 100% av aktierna i Scandorama Travel AB.

Dagens affär innebär också att Bergkvarabuss AB genom en riktad nyemission går in som 45-procentig ägare i Ölvemarks Holiday AB. Resterande 55% innehas av Bengt och Mats Ölvemark.

Målsättningen är att skapa två stabila researrangörer som får resurser att utveckla intressanta, konkur-renskraftiga produkter. Köpet ska ses som en långsiktig satsning som bl.a. innebär att Scandorama AB får en kapitalinjektion i storleksordningen 18 miljoner kronor, vilken ska garantera bolaget en stabil framtid och ge det utvecklingsmöjligheter.

Scandorama-4Bengt Ölvemark, VD för Ölvemarks Holiday AB säger: 
”Scandorama AB och Ölvemarks Holiday AB kommer även fortsättningsvis att drivas som två separata bolag. För oss är det viktigt att såväl Scandoramas som Ölvemarks kunder är trygga och kan njuta av sin semester. Säsongens resor kommer att genomföras som planerat. På sikt kommer vi att försöka utnyttja de synergier som öppnar sig, men jag kan försäkra att vi inte kommer att äventyra de unika värden som ligger i respektive varumärke och företagskultur.”

Scandorama-3Birgitta Kjellander, VD på Scandorama AB välkomnar affären. ”De nya ägarna är företag med lång branscherfarenhet och en långsiktig målsättning. Det känns tryggt att hamna i småländska händer.” säger hon. ”Vi har den senaste tiden satsat på att bredda vårt utbud med nya, intressanta produkter och det arbetet kommer vi nu att fortsätta. Sommarsäsongen står för dörren och vårt vinterprogram kommer ut inom kort. Just nu bokas det intensivt. Framtiden känns mycket spännande och utmanande!”

”För mig känns det som ett naturligt steg, då Bergkvarabuss AB utgjort leverantör åt båda företagen under många år.” säger Göran Mellström, VD på Bergkvarabuss AB ”Vi har alltid haft ett gott samarbete och det utökades i samband med uppförandet av den nya Busscharterterminalen ”Öresundsterminalen” 2006. Vår ambition är att tillförsäkra resenärerna ett stort utbud av kvalitativa resor med hög servicenivå och konkurrenskraftiga priser, genom två proffsiga researrangörer med varsin unik profilering. Med förvärvet stärker företaget sin position i den snabbt växande turistnäringen.”

Scandorama AB och Ölvemarks Holiday AB är Sveriges två största arrangörer av bussresor ut i Europa med totalt 60.000-70.000 resenärer årligen. Man beräknas omsätta över 400 miljoner kronor under 2009. Företagen har tillsammans vunnit samtliga Grand Travel Awards som delats ut i klassen ”Bästa bussresearrangör.” 

Den mycket omfattande verksamheten kommer även framgent att generera ett stort behov av inhyrning av kompetenta och engagerade bussföretag.

Annonser
Det här inlägget postades i Bussföretag, bussresearrangörer, bussturism. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s