Turistbranschen har fått nog av vassaste staden för bussturism

SkeppsbronSå ser den ut, den vackra utsikten från Skeppsbron i Stockholm när Volvo Ocean Race har tagit över. Vilken turist lockas åter till huvudstaden av detta?

På den stora resmässan TUR i Göteborg i mars utropades Stockholm till Sveriges bästa bussturistad. Stockholm blev då mottagare till det nya branschpriset Årets Bussturiststad.

Juryn skrev i sin motivering: ”Stockholm är en av Europas vassaste städer för bussturismen. Stockholm förstår vikten av ett nära samarbete mellan bussbranschen, stadsplanerarna och turistnäringen.”

JohanEkmanI juryn satt bland andra Johan Ekman, vd på Strömma Buss (bilden).

Nu har jublet tystnat och prisets värde devalverats så att det inte längre platsar på botten av Stockholms ström.

I veckan som gick skrev nämligen samme Johan Ekman i ett öppet brev till trafikkontoret i Stockholm:

”Turistbranschen har fått nog!  Turisterna kommer inte fram i Stockholmstrafiken.”

Han tog därefter upp kryssningsfartygen som  i år tar 400 000 turister till Stockholm – och nästan alla ska på sightseeing eller transfers med buss.

” Denna turism är mycket positiv – inte minst för Stockholms Stad. Därför är det mycket underligt att man när det kommer till konkret handling har mycket liten eller ingen förståelse för att hjälpa till och skapa rimliga villkor för oss som tar hand om dessa besökare och visar vår fantastiska huvudstad! De alltmer omfattande trafikavstängningarna sommartid gör att Stockholm blir otillgängligt för besökarna,” skrev Ekman.

En extra svårighet i sommar är att Skeppsbron i Gamla stan är avstängd för norrgående trafik under mer än en månad. Orsaken Volvo Ocean Race.

Det är lätt att hålla med Johan Ekman i hans kritik. Samtidigt som man allt mer undrar hur pristagarna i BR:s jippon utses.

Det tog alltså drygt två månader innan turistbranschen fick nog av det som  bussbranschen utsett till en av Europas vassaste städer för bussturism.

Johan Ekman skriver i sitt öppna brev också: ”Mycket av Stockholms attraktionskraft och det som besökarna imponeras av ligger i stadens arkitektur, grönska, renhet och naturligtvis även att staden är byggd på 14 öar med omgärdande vatten. Vi som arbetar med att visa upp staden är noga med att turisternas intryck av sin vistelse här ska vara positivt och locka till att komma tillbaka.”

Den turist som idag besöker Slottet eller promenerar längs Skeppsbron får ett alldeles speciellt intryck av huvudstaden. Den kanske vackraste vy som Stockholm har att erbjuda, från Skeppsbron mot Blasieholmen, Skeppsholmen, Strömmen och Södermalm, skyms helt av ett antal baracker, tält och provisoriska byggnader åt Volvo Ocean Race.

Vilken turist lockas åter till huvudstaden av detta?

Annonser
Det här inlägget postades i bussturism, Stockholm. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Turistbranschen har fått nog av vassaste staden för bussturism

  1. myggan skriver:

    Priskriget på Skavsta fortsätter. Flybycoach sänkte idag priset till 75kr enkel resa. Det är billigare än vad Flygbussarna tar mellan city och Bromma flyg – 79kr !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s