Elfel i pentry bakom busskatastrof

Katastrofbrand

En trasig elkabel i pentryt på den här bussen orsakade i höstas 20 människors död. Foto: Christian Elsner – Neue Presse.

En av de svåraste bussolyckorna i Europa under senare år verkar nu ha fått sin förklaring. Det är den bussbrand på Autobahn utanför Hannover, Tyskland, som den 4 november förra året krävde 20 människoliv.

Enligt flera tyska medier utlöstes den katastrofala branden av en kabelbrand i bussens pentry. Däremot är det inte klarlagt om kabelbranden i sin tur orsakades av två kablar som gneds mot varandra tills isoleringen var avskavd, eller om  orsaken var brott på en enda kabel.

Därmed dementeras tidigare misstankar om att branden orsakades av en cigarettfimp på bussens toalett.

Nästa vecka väntas haverirapporten från TÜV Gutachten bli offentliggjord.

TÜV, som har gjord brandutredningen på uppdrag av tyska myndigheter, är en organisation med regionala underavdelningar runt om i Tyskland. Målet är att skydda människor och miljön från faror från fabriker, produkter m.m. TÜV fungerar som en oberoende konsult och kontrollerar fabriksanläggningar, elinstallationer, fordon m.m. TÜV har mycket stränga krav för att godkänna (TÜV geprüft) och har blivit en av de starkaste kvalitetsmärkningarna internationellt.

Själv tycker jag att de nästan rutinmässigt vanliga bussbränderna i Sverige borde bli föremål för en rejäl, vetenskaplig undersökning så att vi kan förebygga att något liknande händer i Sverige. Som det nu är, rycker katastrofen allt närmare.

Här är ett reportage från tysk TV om branden:

Annonser
Det här inlägget postades i bussar, busstrafik, Trafiksäkerhet. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Elfel i pentry bakom busskatastrof

  1. Jonas skriver:

    Cirkusen fortsätter: Idag återställde Flygbussarna sitt pris till Skavsta. Det är alltså dubbelt så dyrt att åka med FAC som med PTS. Men till Västerås där Flygbussarna enligt uppgift tappat över hälften av resnärerna så sänkte FAC priset för vuxen till 75kr, vilket är billigare än det reducerade priset som samma dag HÖJDES till 130kr! Hursomhelst så innebär detta att FAC är billigare på Västerås än PTS som tar 92kr för vuxen enkel. Fortsättning lär följa…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s