Protestsång på Youtube tvingade flygbolag att backa

Ingen hyfsat frekvent flygresenär lär ha undgått att förundras över hur flygbolag ibland hanterar sina passagerares bagage. Själv har jag under ett antal år av intensivt resande helt gått över till resväskor i aluminium. Svindyra, men med rejäla garantier. Och det behövs inte många resor förrän bucklorna börjar prägla en sådan väska.

Ibland har jag häpnat över vissa bucklor som knappast har kunnat komma till ens vid en rätt rejäl misshandel. Som t ex den gången SAS/Lufthansa lyckades slå upp ett håll i väskan. Där hade man använt mycket kraft och ett spetsigt föremål i hanteringen…

Den kanadensiske gitarristen David Carroll och hans band Sons of Maxwell flög i fjol från Chicago till en konsert i Nebraska. De reste med SAS-partnern United Airlines. Gitarren, en Taylor värd bortåt 25 000 kronor, checkades in.

Väl ombord kunde passagerarna förskräckt se hur bagagepersonalen slängde med deras väskor. Liksom med Dave Carrolls gitarr som blev allvarligt skadad.

I nio månader fightades Carroll med flygbolaget om ersättning, men inget hände. Då fick han nog, skrev sången ”United Breaks Guitars” (United krossar gitarrer), spelade in en video och la ut den på Youtube.

Idag har videon setts av 2,4 miljoner människor. Och den har uppmärksammats i nyhetsinslag av alla de stora TV-bolagen i USA. I skrivande stund har 12 500 personer kommenterat videon – och det är inga kärleksfulla kommentarer det handlar om…

I förra veckan fick United nog och förklarade att man nu är beredd att betala de drygt 8000 kronor som det kostade att reparera gitarren.

Men Carroll är inte nöjd, utan planerar ytterligare två musikvideor om United Airlines kundservice.

När resenärerna tar sig ton pallar inte trafikföretagen trycket. Nog skulle det behövas liknande grepp här i Sverige ibland. Och inte bara när det gäller flygbolag.

Förresten: Vet ni om att bagagesorteringen på Arlanda flygplats internt kallas för ”Krossen”?

Den som vill läsa mer om bakgrunden till låten och känna igen sig i hur man ibland blir behandlad av trafikföretag och bollad fram och tillbaka utan att någon vill ta ansvar kan läsa Dave Carrolls berättelse på hans hemsida.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s