När Greenpeace blev Polens ansikte

Greenpeace

Fasaden på polska ambassaden i Berlin togs på söndagen över av Greenpeace. Budskapet var: För tjugor år sen lyckades vi tillsammans få muren att falla. Tillsammans kan vi 2009 få till stånd ett klimatavtal i Köpenhamn.

Söndag i Berlin. Tiotusentals Berlinare är ute för att se på den mur som i morgon kväll ska falla än en gång, muren mellan öst och väst. Fast den här gången är muren ett gigantiskt konstverk, mest av ungdomar. Och formad som väldiga dominobrickor.

I morgon, måndag den 9 november klockan 20 kommer brickorna att falla, en efter en. Den första brickan knuffas omkull av den legendariske polske fackföreningsledaren Lech Walesa – varvsarbetaren som blev ledare för Solidaritet och därmed hade en avgörande roll för att störta förtryckarregimerna i Östeuropa.

Men idag var det Greenpeace dag här i Berlin. Och Polens, fast inte som det ledande Polen idag hade tänkt sig.

Den polska ambassaden vid paradgatan Unter den Linden har fasaden täckt av ett jättelikt plakat till minne av murens fall: ”1989 lyckades det för oss tillsammans”, står det på plakatet.

Idag tog en grupp Greenpeaceaktivister över fasaden tog sig upp på ambassadens tak, firade sig ner från takkanten, 6 våningar upp och vecklade ut en jättebanderoll.

Den 24 meter långa, och flera våningar höga banderollen hade samma färg och typsnitt som ambassadens eget plakat. Men Greenpeace fortsatte meningen från ambassadens plakat:

”2009 kan det bara lyckas för oss tillsammans. Köpenhamn – Klimatavtal nu!” stod det.

Och så hängde de där när jag kom förbi. Aktivisterna med sin banderoll. På gatan stod polis och brandkår och drack kaffe. Stämningen var närmast gemytlig.

Men budskapet gick hem och sågs av många. på plats och i medierna.

Så småningom firade aktivisterna ner sig och klev fridfullt in i polispiketerna. Människorna på gatan applåderade spontant.

Bara minuter senare tjöt sirenerna från tjogtals med polisbilar som eskorterade några limousiner i expressfart på andra sidan avenyn. Kanske var det Hillary Clinton som ilade fram där. Eller Medvedev. Eller Sarkozy. Eller någon av de andra höjdarna som i morgon kväll ska fira 20-årsminnet av murens fall.

Måtte det finnas något att fira, även efter Köpenhamnskonferensen…

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s