En skammens dag för Schweiz och Europa

Inget hot, utan berikande. Minareten på moskén vid Medborgarplatsen i Stockholm.

Den 10 januari 1920 bildades Nationernas Förbund, NF – föregångaren till FN. Organisationen fick sitt högkvarter i Schweiz, i Palais de nations i Genève.

Numera är det FN som håller till i det magnifika palatset, med mer än 1600 anställda. Över 8 000 möten hålls varje år i palatset som började byggas den 7 september 1929.

Drygt två månader efter 80-årsjubileet är det dags att börja fundera på om FN:s europeiska högkvarter bör ligga kvar i sitt värdland.

Idag har nämligen schweizarna med 57 procents majoritet röstat igenom ett förbud mot att bygga nya minareter i landet. Det finns ju bevars redan fyra stycken.

Naturligtvis handlar inte omröstningen om en handfull tänkbara nya minareter eller inte. Resultatet är istället en manifestation av främlingsfientlighet, av kulturell inskränkthet, och av ett sätt att beskära människors rätt till sin tro.

Och nej, jag är inte troende själv. Allra minst muslim.

Den här söndagen är en skammens dag för Schweiz, och för Europa. Ur folkomröstningen i det stenrika alplandet kan inget gott komma.

Jag får kalla kårar längs ryggraden av den affisch som det högerextrema (och stora) schweiziska folkpartiet drev igenom valresultatet med. En muslimsk kvinna och en skog av minareter som reser sig över den schweiziska flaggan.

Släktskapet med 30-talsaffischer i Schweiz norra grannland är tydligt, både i färgval och i sitt vulgärt enkla budskap. Kusligt.

Själv promenerade jag förbi Medborgarplatsen i Stockholm idag. Där reser sig tre torn över omgivningen.

Det ena är ett av de mest misslyckade höghusbyggen som går att föreställa sig, Haglunds Pinne (även om Haglunds stump hade varit ett mer passande namn).

Det andra är en hög ventilationsskorsten för Söderledstunneln. En hög, fyrkantig betongkoloss.

Det tredje – och lägsta – är minareten på moskén ovanför Björns trädgård. Den är den enda uppstickaren med någon som helst arkitektonisk kvalitet.

Dessutom vittnar den om respekt för andra kulturer. Och berikar stadsbilden.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till En skammens dag för Schweiz och Europa

  1. Jonas skriver:

    Det pikanta i sammanhanget är att det nya EU-fördraget som gäller från den 1/12 inför en ny regel där ett antalet medborgare kan gå samman och kräva folkomröstningar på EU-nivå…

    Och samma dag – den 1 december – vinner danska statsjärnvägen DSB upphandlingen av Krösatågen i Småland. SJ deltog inte i upphandlingen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s