Dags för en transportminister

Johan Lindström, vd för Sveriges Åkeriföretag: Sverige behöver en transportminister. Vi instämmer.

Ända sedan Göran Persson tröttnade på att ha starka kvinnor i regeringen och ägnade sig åt att kvotera in profillösa jasägare har Sverige saknat något som alla andra europeiska länder har – en kommunikationsminister.

Istället har vi begåvats med en infrastrukturminister. Posten har dessutom sedan Perssons tid innehavts av personer som inte direkt har tillhört de politiska tungviktarna.

Konsekvensen har blivit att transportfrågorna har fått en låg rikspolitisk status, trots att frågorna har blivit allt viktigare.

Det är bisarrt att vi saknar en minister för transportfrågorna men har t ex en försvarsminister och ett försvarsdepartement, trots att vi knappast har något försvar kvar.

Eller att vi har en jordbruksminister som ska sköta det jordbruk som stegvis har tynat bort och ersatts av hästavel.

Nu har dock Sveriges Åkeriföretag gått ut med krav på att Sverige ska få en transportminister. Man har t o m startat en namninsamling på en särskild websajt.

– Dagens infrastrukturminister har en för bred portfölj, säger Johan Lindström, vd i Sveriges Åkeriföretag. Därför drar vi nu inför riksdagsvalet 2010 igång en kampanj för att nästa regering ska inrätta en transportminister utan distraherande sidouppgifter, säger organisationens vd Johan Lindström.

– Den 19 september kan Sveriges statsminister visa hur viktiga transporterna är för samhället, genom att för första gången i Sveriges historia tillsätta en transportminister. EU-kommissionen har redan en transportkommissionär och en annan kommissionär för IT- och postfrågor.

Bussbranschens Riksförbund, BR, och Svensk Kollektivtrafik bör snarast ansluta sig till kampanjen och aktivt driva frågan.

Sverige behöver en transportminister, oavsett vem som vinner valet.

Det får dessutom gärna vara en kunnig och stark person. Det är nog inte bara infrastrukturministerns bredd på portföljen som är problemet.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Dags för en transportminister

  1. Jonas skriver:

    SJ går från klarhet till klarhet och minskar trafiken på Sveadalsbanan enligt E-kuriren. I kombination med alla banarbeten så borde det rimligen öppna för kreativa busslösningar mellan Eskilstuna och Stockholm. http://ekuriren.se/nyheter/sormland/1.644406

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s