Skillnad på kris och kris

Oplanerat, men angenämt provisoriskt hem under tre ntter: City Inn i Glasgow. Den väldiga kranen i bakgrunden användes en gång för att lasta ånglok på fartyg för export till andra världsdelar. I bakgrunden Glasgowmässan.

Askmolnet över Europa skapar naturligtvis stora problem för människor som är eller ska resa.

Men med stigande förvåning läser jag på nätet tidningsrapporter i Sverige om hur västerbottningar lider av strapatsrika resor från Barcelona till Umeå, eller hur Södertäljebor minsann har fått resa med tre eller fyra färdmedel för att komma hem.

Det är väl ändå skillnad på kriser och kriser.

Även om de ekonomiska konsekvenserna blir stora har inga människor skadats eller omkommit. Folk har bara blivit försenade. Fått lägga om sina planer. Lösa problem själva – en konstart som till stor del förefaller ha glömts bort i Sverige.

Här ska ju någon annan fixa det hela. Det är ungefär som företagsledare som skyller på andra eller på omständigheterna när det går dåligt, men som gärna kapar åt sig äran när det går bra. Ofta vill man dessutom ha bonus hur det än går.umör

Själv sitter jag sedan några dagar fast i Glasgow tillsammans med några vänner.
Den underbara personalen på trevliga och fräscha City Inn har gjort den påtvungna vistelsen till något av en minisemester. Men snart bär det av, tack vare tålamod, is i magen och ett gott humör. Nu ska vi göra en resa på det sätt man reste förr.

Vi skulle flugit ut i torsdags. Det blev ändrat till lördag. Och ingen vet när flygen kommer att gå. Så nu har vi tagit saken i egna händer. Timmar och åter timmar vid dator och i mobiltelefon har gett resultat.

Strax kommer taxin för att hämta oss till Glasgow Central. Sen blir det tåg till Lancaster, byte, tåg till Leeds, byte, tåg till Hull och nattfärja därifrån till Rotterdam.

Där byter vi till buss till centralstationen, fortsätter med tåg till Amersfoort, byter till nästa tåg till Osnabrück där vi byter till ett tåg till Kiel. Taxi till Stenaterminalen och nattfärja till Göteborg.

Tisdag morgon är vi i Sverige. Från Stenaterminalen blir det taxi till centrlstationen och sen X2000 till Stockholm. Därefter en kort tunnelbaneresa.

Visst, vi förlorar en hel del arbetstid, missar en konferens i Tyskland och ett jobb i Småland. Men vi tar oss hem. Alla lever. Ingen är skadad. Och strapatserna är – sanningen att säga – rätt måttliga.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Skillnad på kris och kris

  1. Tobias skriver:

    Sedan FlybyCoach gick i konkurs har passar nu Veolia/FAC på att höja priset till Skavsta. I ett första steg höjdes i dagarna priset med runt 25%. Så går det på en ”marknad” där det inte finns någon konkurens. Och eftersom det var just Ryanair som försatte FlybyCoach i konkurs pga ”utebliven betalning för marknadsföring” så får man väl anta att höga flygbusspriser är något som Ryanair tycker är helt OK.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s