Giv mig styrka!

Elizabeth Karlsson, landstingspolitiker. Vet hon vad hon har åsikter om?

Jag vill gärna tro att de politiker som fattar beslut i frågor som är viktiga för många människor sätter sig in i frågorna. Kollektivtrafiken är en sådan fråga – den griper in i människors liv på ett sätt som få tänker på.

Men ibland tvivlar jag.

Senare i juni kommer riksdagen att fatta beslut om en ny kollektivtrafiklag. Den rödgröna alliansen har redan lovat att riva upp lagen om man vinner höstens riksdagsval.

Man går därmed emot en enad bransch – inte bara operatörerna. Även trafikhuvudmännens branschorganisation har applåderat den nya lagen, men det struntar de rödgröna i.

På den lokala och regionala nivån ligger argumentationen ibland på en häpnadsväckande nivå kunskapsmässigt.

Elizabeth Karlsson (S) är ledamot i landstingsfullmäktige i Västerbotten. I ett debattinlägg i Norra Västerbotten den 31 maj ansluter hon sig till kampen mot den nya kollektivtrafiklagen.

Hennes debattinlägg tyder inte på att hon har förstått särskilt mycket om lagförslaget och om hur det påverkar den kollektivtrafik hon som landstingspolitiker har ansvar för.

Här är en del av hennes debattinlägg i Norran. Tror ni att Elizabeth Karlsson har läst lagförslaget?

Den borgerliga regeringen vill, skriver Karlsson, ”att kollektivtrafiken ska genomgå en total kommersialisering, där driften ska finansieras med biljettintäkter. Förslaget innebär att det blir fullt möjligt för vilket företag som helst att upphandla valfria turer. De som ger bästa intäkterna, alltså de turer där det är flest resande och tätaste turer, är mest lönsamma och därmed intressanta för privata företag att upphandla.

Vi i inlandet kommer däremot att få färre bussturer och högre biljettpriser eftersom att många turer inte är lönsamma. Detta medför att vi som bor i glesbygden kommer att få betala ett högt pris inte enbart för biljetten utan också i miljöhänseende.”

Själv säger jag bara en sak: Giv mig styrka!

Annonser
Det här inlägget postades i Avreglering, Lagstiftning, trafikpolitik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s