Julen räddad trots mörksens gärningar

Julejusen tindrar i träden framför NK – trots Spårväg city.

 

Julen är räddad! Även på Hamngatan i Stockholm där varuhuset NK ligger. Det fick ju en egen spårväg tidigare i år (jo, jag vet att spårvägsfundamentalisterna nu får problem med blodtrycket).

Den nya spårvägen höll på att sabba julstämningen för NK och för alla barn som flockas för att se NK:s julskyltning, inte minst under den gångna skyltsöndagen. Nu fixade det sig, men inte tack vare spårvägen.

NK-expressen, f´låt, spårväg city i Stockholm, kostar  nämligen pengar på det mest oväntade sätt. I veckan som gick avslöjade Svenska Dagbladet en pikant historia om hur spårvägen har gjort julen dyrare i Stockholm.

I år blev det nämligen extra dyrt med julbelysningen på Hamngatan i Stockholm. Ty när NK-expressen skulle byggas i fjol hade SL sönder den befintliga julbelysningen i träden längs gatan.

40 träd på sträckan Norrlandsgatan – Malmskillnadsgatan ska varje år pyntas med 80 meter ljusslinga per träd. Nu blev man tvungen att köpa in och sätta upp ny belysning.

Den gamla var visserligen felfri, men revs ner av SL:s entreprenör i samband med bygget av spårvägen.

SL påstod att City i samverkan, dvs Stockholms stad och fastighetsägarna, inte hade något tillstånd att sätta upp lamporna och började redan i december i fjol klippa ner dem. Men tillståndet fanns, så nu är det ny belysning som gäller. Alternativet hade varit ett julmörker som annars väl skulle matcha de svarta spårvagnarna.

– Hade vi fått reda på att de tänkte ta ner belysningen kunde vi ha struntat i att sätta upp den i fjol. Men det var så bråttom med spårvägsbygget så vi fick ingen information, säger Per Eriksson påCity i samverkan till SvD.

Nu har man begärt ersättning från SL via entreprenören, men inte fått någon. På SL har man ingen aning om någon nerriven julbelysning.

Så vem som slutligen kommer att stå för notan på 150 000 kronor är oklart.

Nu är ju det en struntsumma satt i relation till den miljardrullning som spårvägsprojektet innebär, även om jag nog tycker att man ska vara rädd om skattebetalarnas pengar i stort som i smått.

Betydligt värre snurr på skattepengarna hotar om trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm (M) får som han vill när det gäller spårvägsutbyggnaden. Till det återkommer jag inom kort. Under tiden undrar jag bara varför Wennerholm är så ointresserad av att verkligen förbättra kollektivtrafiken i Stockholm. Ett bra första steg vore att förbättra framkomligheten för bussarna i Stockholms innerstad. Inte minst de blå stombussarna.

Det skulle inte kräva mångmiljardinvesteringar. Det skulle göra resan snabbare för åtskilliga tiotusentals människor varje dag. Och det skulle dessutom vara bra ekonomi för SL: bussarna skulle kunna utnyttjas effektivare och klara av fler turer varje dag. Vilket skulle ge fler resenärer…

Nej, jag är ingen spårvägshatare. Men jag anser att man ska välja lösningar där man får mest och bäst kollektivtrafik för de pengar som samhället satsar.

Kan ingen ge Christer G Wennerholm ett Märklintåg i julklapp? Det blir billigast för oss alla. Och bäst.

Annonser
Det här inlägget postades i spårväg, Spårvägar, Stockholm. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Julen räddad trots mörksens gärningar

 1. Bosse L skriver:

  Barnen tittar i skyltfönstren – den belysningen har inget med spårvägen att göra.
  Apropå barn – kan du inte (vänligen) sluta med de där barnsligheterna om Märklintåg.
  Titta på det här i stället:
  http://www.lastreetcar.org/
  (scrolla ned till videon och låt Dig inte förskräckas av barnet i början)
  eller det här:
  http://www.totallyriviera.com/nice/content/113

  http://www.sparvagnsstaderna.se/

  Varför ska Stockholm ligga så långt efter vad gäller energieffektiv, avgasfri kollektivtrafik på gatorna ? Du är väl medveten om att merparten av de energislösande bussarna i staden bullrar över normen. Stockholm år 2010 !

  Vad sedan gäller belysningen så tycker jag att det slösas allför mycket med energin – men energisparande är väl i o f sig trist när det är jul, så det kan vi väl unna oss.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s