Svenska bussbolag etablerar sig i Ryssland

En buss från Gimo Bussresors filial i St Petersburg? Eller…?

 

Nä. Påståendet i rubriken är inte sant. Tror jag i alla fall.

Men om man skulle döma av turistbussar som rullar på vägarna i såväl väst- som östeuropa skulle det mycket väl kunna vara så.

Ända sedan åren efter Sovjetunionens sammanbrott och den återvunna självständigheten för de stater som en gång med tvång införlivades i Sovjetrepubliken har begagnade turistbussar från västeuropa sålts till öst. Inte minst från Sverige.

Ofta har de fått behålla sin lackering och sin strajpning med företagsnamn och allt.

Det är häpnadsväckande att svenska bussbolag, lika lite som en del av annan nationalitet, inte är mer rädda om sitt varumärke än att man låter andra företag skylta med det. Vem vet i vilka mindre smickrande sammanhang bussar med svenska företagsnamn syns, både i andra länder och här hemma.

Vid den här tiden på året nästan översvämmas Stockholm av turister från Ryssland. De är väldigt välkomna.

Många av dem kommer med turistbuss. Nästan varje vecka ser jag på Stockholms gator ryskregistrerade bussar med svenska företagsnamn på sidorna.

Varje gång blir jag lika förvånad. Har den svenska bussbranschen verkligen blivit så expansiv österut? Eller struntar man bara i hur ens varumärke visas upp? På vilka bussar? I vilka sammanhang?

I nyårshelgen – som annars är rätt död för svenska bussföretag och bussresearrangörer – såg jag till exempel Gimo Bussresor rulla fram på Hamngatan i Stockholm. I en ryskregistrerad buss.

Det var jag inte ensam om.

Undrar just om någon av företagets potentiella kunder såg samma buss och tänkte till: ”Det var attans, kör de omkring med så gamla bussar?”

Ett starkt, positivt värdeladdat varumärke är en viktig tillgång för ett företag. Men samtidigt lätt att skada. Det kanske kan vara värt besväret att ta bort strajpningen från bussen innan man säljer den vidare?

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s