Superbussar i okänd stad

Det är förmodligen inte många i Sverige som känner till Fort Collins. Jag gjorde det inte heller till helt nyligen. Men nu har jag en inbjudan att besöka staden från några trevliga människor som jag nyligen träffade på Dominica (som de flesta svenskar inte heller vet var det ligger – nej det är inte detsamma som Dominikanska Republiken).

Ut på nätet, alltså, för att söka information.

Fort Collins är en universitetsstad i nordöstra Colorado, USA, till storleken inte helt olik Uppsala. Omkring 145 000 invånare. Till ytan ganska stor, som många amerikanska städer som en gång planerades för bilen.

Men det händer saker i Fort Collins som de flesta svenskar, med en förutfattad bild av USA, kanske inte väntar sig. Staden jobbar nu aktivt med att utveckla kollektivtrafiken. Liksom med miljöfrågor.

Helt överraskande kunde jag konstatera att Fort Collins också snart lanserar sin första superbusslinje. Eller BRT-linje, som teknokraterna kallar det. Åtta kilometer lång.

Betydligt billigare än att bygga spårtrafik.

Linjen följer en järnväg och går spikrakt fram vilket gör att den framgångsrikt kan konkurrera med privatbilen när det gäller restider. Och parallellt med linjen går en cykelväg. Det är lätt för människor att cykla till hållplatsen och sen ta bussen.

Kolla videon från lokaltrafiken Transfort om Fort Collins superbussar:

Lägg märke till att bussen som visas på videon är en hybridbuss. Fort Collins, liksom större delen av vår omvärld satsar nämligen på hybrider. Betydligt tystare och energieffektivare än de biogasbussar som svenska trafikpolitiker har som religion

Men det finns annat att lära från den lilla amerikanska staden i nordöstra Colorado. På stadens och lokaltrafiken hemsida presenterar man hur man jobbar med att utveckla kollektivtrafiken. Och man gör det på ett offensivt och modernt sätt.

I vissa avseenden ligger följaktligen Fort Collins långt före svenska medelstora städer. Vem kunde väl tro att vi skulle ha något att lära om kollektivtrafik från USA?

Det kanske blir en resa dit i alla fall.

För övrigt är Dominica en liten ö i nordöstra Karibien med ca 70 000 invånare, dramatisk och enastående vacker natur och status som en självständig nation. Fler bilder från Dominica hittar du på min Flickrsida.

By på Dominica.

Annonser
Det här inlägget postades i BRT, Stadsbyggnad, Superbuss. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s