Dyraste länsbolagschefen sparkad

Malte Burwick, nysparkad och dyr.

På måndagen blev det klart att Malte Burwick, vd för Upplands Lokaltrafik, får sparken med omedelbar verkan. UL:s styrelsordförande deklarerar i uppländska medier att man fortfarande har fullt förtroende för Burwick, men att han inte längre är rätt person att leda företaget.

Det sistnämnda har han helt rätt i. Förtroendet verkar mest ett spel för gallerierna. Man sparkar inte en vd som man har förtroende för med omedelbar verkan.

Men med tanke på allt som har hänt inom UL de senaste 18 månaderna kan styrelsen inte göra något annat än att uttala förtroende. Medan skandalerna och jättestämningarna har rasat in, medan advokatkostnaderna har rullat iväg, miljon efter miljon, medan JO har prickat Burwick och viktiga upphandlingsrutiner har varit en soppa och så vidare, ja då har hela tiden styrelsen talat om sitt förtroende för vd:n.

Att nu säga något annat vore detsamma som att styrelsen satte underbetyg på sig själv, även om det vore berättigat. Man har låtit sig manipuleras av en vd som fått styrelsen att tro att han på något sätt var förföljd av onda krafter, inklusive tidningen Bussbranschen som var först med att avslöja upphandlingsskandalen i regionbussupphandlingen.

Det var en skandal som Burwick in i det längsta förnekade. Istället anklagade han avslöjarna som la fram sanningen för dålig pressetik. Det är inte ovanligt med makthavare som tvingas ta ansvar för sitt fögderi.

Burwick har till och med fått styrelseledamöter att till andra säga att ”det är så många som vill Malte så illa”, när det i själva verket har handlat om sakfrågor och en vd:s ansvar för sitt företag.

Ända in i det sista har Burwicks chefskap kantats av bisarra, för att inte säga narcissistiska inslag.

I juli skickade han ett mail till presidiet i kollektivtrafiknämnden i Uppland där han i praktiken krävde att få bli chef för den nya kollektivtrafikmyndigheten. Att chefstjänsten skulle utannonseras, precis som det ska gå till vore enligt Burwick ”ett tecken på otillräckligt förtroende”.

Att den nya myndigheten inte bara var ett namnbyte på UL, utan just en ny myndighet, tycktes inte föresväva honom.

Med mailet målade dock den prestigestinne Burwick in sig i ett hörn på ett nästan sandlådemässigt sätt. ”Gör som jag vill, annars går jag härifrån”.

Sen spädde han på med att tala om för politikerna att om han inte fick som han ville skulle han inte sköta sitt nuvarande jobb.

Han skrev också att han inte såg hur han ska kunna kombinera sökandet efter ett nytt jobb med att med ”rätt engagemang och känsla i magen” kunna leda UL.

– Den svårighet att hålla fokus på det för verksamheten och för framtiden viktiga skulle naturligtvis riskera att kunna skada såväl UL/UB (= Uppsalabuss) och dess medarbetare som – i förlängningen – den nya KTM (=kollektivtrafikmyndigheten), skrev Malte Burwick i det anmärkningsvärda brevet.

I praktiken gav han styrelsen inget val.

Det som är mest anmärkningsvärt nu är att Burwick kan lyfta 18 månadslöner à 101000:- när han uttryckligen sagt att han inte kommer att sköta sitt jobb. Det måste sticka i ögonen på många människor som sliter hårt och gör allt för att sköta sitt jobb, men behöver fem år på sig för att tjäna det som Burwick nu kammar hem på 18 månader. Burwick har varit anställd av UL i tre år. Risken är stor att arbetsmarknaden inte kommer att skrika efter hans tjänster.

Det vore intressant att höra hur hans hustru Marlene, tung socialdemokratisk kommunpolitiker i Uppsala, ser på Maltes metod att bidra till hushållskassan.

Burwick är dessutom förmodligen den dyraste vd en svensk trafikhuvudman har haft. I det sammanhanget spelar hans generösa fallskärm mindre roll. Den havererade regionbussupphandlingen i fjol har redan stått upplänningarna dyrt. Inte bara därför att UL har tvingats till en dyr, provisorisk upphandling av regiontrafiken – därtill med bussar av låg kvalitet.

Fakturorna från Lindahls advokatbyrå har dunsat in, miljon efter miljon. Två jättestämningar på sammanlagt en bra bit över 300 miljoner ska snart upp i domstol. Och även om det blir förlikning kan skattebetalarna i Uppland räkna med en svidande nota för upphandlingsskandalen där kanske inte hela sanningen ännu har kommit fram.

Anmärkningsvärt är att Burwick, troligen av prestigeskäl, såvitt vi vet inte ens har kastat ut en trevare till förlikning med motparterna. Det hade annars varit normalt.

Detta har sannolikt också bidragit till att han nu fått sparken med omedelbar verkan. Kanske har man i styrelsen kommit till insikt om att det nu är allvar som gäller, ett allvar som kan bli en ekonomisk katastrof för ett UL med Burwick på chefsstolen.

Att Burwick nu får gå är inte märkligt. Frågan är om det politiska kotteriet i Uppland nu vill och vågar göra upp med en styrelse som grovt har svikit sitt uppdrag.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s