Skenande nota

Sydsvenskan har idag en mycket intressant artikel som tål att fundera kring: http://tinyurl.com/cl6q9o7 .

Där tar man upp bland annat kostnadsutvecklingen för kollektivtrafiken. Mats Persson(FP) är ordförande i Region Skånes kollektivtrafiknämnd. Han karakteriserar dagens utveckling som ohållbar.

Gapet mellan kostnader och intäkter kan inte växa vidare och glappet täppas till av skattebetalarna genom höjda skatter.

–  Vi måste erbjuda mycket mer kollektivtrafik för pengarna och bli bättre på att utnyttja de privata aktörernas förmåga att hitta nya kundsegment. Annars klarar vi inte fördubblingsmålen, säger han i Sydsvenskan.

Visst.

Själv kommer jag att tänka på vad Flygbussarnas vd John Strand sa på ett av seminariern I Almedalen i juli:

– Kommersiell trafik måste få spelrum att växa, annars får vi inte den fördubbling av kollektivtrafiken som branschen har satt som sitt mål.

Sedan kunde han berätta hur Storstockholms Lokaltrafik med Svensk Kollektivtrafiks ordförande Christer G Wennerholm i spetsen i praktiken hindrar utvecklingen av kollektivtrafiken genom att med skattemedel ta upp konkurrensen med den kommersiella trafik som finns idag.

Statliga Swedavia och Jernhusen, som båda gör jättevinster, vill tjäna ännu mer pengar på kollektivtrafiken genom busstullar på flygplatserna (Swedavia) eller genom att diskriminera kommersiell trafik i vissa terminaler.

Mer kollektivtrafik för pengarna, talar Mats Persson om.

Samtidigt lobbar han tillsammans med Christer G Wennerholm för spårvägssatsningar som verkligen inte är det mest kostnadseffektiva sättet att öka kollektivtrafiken.

Trovärdigt?

Medan herrarna talar skenar notan.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s