Praktfull skandal, Arriva och SL

Den märkliga olyckan förra veckan när ett tåg på Saltsjöbanan mitt i natten i hög fart spårade ur och kraschade in i ett bostadshus har nu utvecklats till en praktfull skandal med ett högt mänskligt pris.

Det högsta priset får den städerska betala som befann sig ombord på tåget vid kraschen. Hon ligger på sjukhus, allvarligt skadad. Hennes liv kan ha skadats för all framtid. Och hon har utsatts för anklagelser och ringaktning från höga chefer på ett helt otillständligt sätt.

Storstockholms Lokaltrfik, SL, med generalen Anders Lindström i spetsen, liksom tågoperatören Arriva var tidigt ute och la skulden på städerskan som skadades svårt vid kraschen.

Både SL och Arriva hävdade att städerskan hade stulit tåget och gett sig ut på banan med det.

Den mest självklara frågan varför hon skulle ha gjort det ställdes aldrig av vare sig SL:s och Arrivas ledningar. Man gjorde det lätt för sig. ”Så måste det ha gått till. Vi har våra säkerhetsrutiner som annars skulle ha hindrat det hela”.

De båda kommunikationscheferna i SL respektive Arriva som borde veta bättre när det gäller olika former av krishantering jamsade med på samma linje.

Vem kan i framtiden tro på något den information de i fortsättningen kommunicerar, oavsett hur mycket de nu krälar i stoftet och gör pudlar?

Jag kan tipsa om bra kommunikationskonsulter som kan lära de högavlönade kommunikationscheferna grunderna i informationsarbete och kommunikation.

På fredagen skickade åklagarmyndigheten i Stockholm ut ett pressmeddelande som totalt desavouerar både Arrivas och SL:s ledningar. Där förklarar åklagaren att det inte finns någon misstanke om att städerskan skulle ha gjort sig skyldig till något brottsligt.

Men det räcker inte med det. Såhär skriver åklagaren:

”Den tekniska utredningen visar att det funnits flera allvarliga säkerhetsbrister kring tåget och uppställningsplatsen.”

Utredning om arbetsmiljöbrott ska också inledas.

Flera allvarliga säkerhetsbrister är alltså ett faktum. Det yttersta ansvaret för dessa kan bara landa i högsta ledningen för Arriva och Storstockholms Lokaltrafik, SL. De båda kommunikationscheferna som anklagat städerskan för stöld sitter i var sin ledningsgrupp, men nu pekas det inte med några anklagande fingrar.

Det räcker inte med att de nu går ut och beklagar sina tidigare uttalanden. Så grov omdömeslöshet får man inte visa på deras respektive post.

Det finns också anledning att allvarligt fundera över varför SL:s och Arrivas högsta ledning valdet att slå på en av de svagaste i organisationen.

Själv lär kvinnan knappast ha kunskap eller kraft att fundera över om SL:s och Arrivas ledning har gjort sig skyldig till förtal. Jag kan, med mina ytliga kunskaper om grundlagen, svårligen se det på annat sätt än att SL/Arriva har gjort sig skyldiga till förtal enligt yttrandefrihetsgrundlagen.

Kommer facket att driva den aspekten?

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Praktfull skandal, Arriva och SL

  1. bsten skriver:

    Om nu ”vem som helst” kunde köra iväg med tåget så lätt är det antingen fråga om ett allvarligt konstruktionsfel – eller allvarlig brist på säkerhet – eller både och… Expressen idag 21/1: http://www.expressen.se/nyheter/stolen-kan-avsloja-gatan-om-kraschen/
    ”TT:s reportageteam kunde på fredagen själv konstatera att ett armstöd på en nedfälld stolsrygg på ett av Saltsjöbanans tåg vilade mot förarkabinens körspak, som är utrustad med ett så kallat dödmansgrepp. Det innebär att spaken måste tryckas nedåt och sedan framåt för att få tåget i rörelse.
    – Det har inte hänt tidigare att stolen kommit åt dödmansgreppet. Men vi måste vänta på rapport från säkerhetsavdelningen för att veta exakt hur det gick till, säger Juwanro Haddad som dock själv gissar att armstödet är olycksorsaken.” ”Kvinnan vårdas fortfarande med allvarliga skador på sjukhus och har sedan olyckan varit nedsövd.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s